Tapahtunutta


Kunniavartio-osastot suorittivat kunniatehtäväänsäPitkä perinne sai taas tänään Jouluaattona jatkoa kun Pirkanmaan Rauhanturvaajien kunniavartio-osastot suorittivat kunniatehtäväänsä Tampereen Kalevankankaan ja Lamminpään hautausmailla. Kalevankankaalla olivat vartiossa Seppo Luiro, Martti Ekman, Marko Hietakorpi ja Janne Lindroos. Lamminpäässä olivat Ulla-Liisa Kivelä ja Jarmo Syvinki.


Väinö Linnan haudalla kunniakäynti ehkä viimeistä kertaa


Väpin, eli Väinö Linnan haudalle vietiin kukkalaite 20.12.2020, jolloin hänen syntymästään oli kulunut 100 vuotta.  Koronan vuoksi tilaisuus muutettu ainoastaan kukkalaitteen laskuksi. Kunniakäyntiperinteemme on jatkunut vuodesta 1992, jolloin luvattiin että PirmRT jatkaa käyntejä niin pitkään kuin Väpin rykmentin, JR8:n, veteraaneja on elossa tai toimintakykyisenä. Aika on tehnyt ankaran tehtävänsä ja todennäköisesti käyntimme oli nyt viimeinen –  mutta muisto jää elämään.  Iso kiitos kaikille vuosien varrella tilaisuuksiin osallistuneille. Veteraanit tekivät nämäkin tilaisuudet mahdollisiksi, joten kunnia siitä heille. Hyvää joulua sotaveteraaneille ja rauhanturvaajille perheineen!


Yhdistyksen kevät – ja syyskokous kutsui Timo Kautosen uudeksi kunniajäseneksi!Timo Kautonen on PirmRT:n uusi kunniajäsen. Yhdistyksen yhdistetty kevät- ja syyskokous H.Liljeroosin saunatiloissa Kehräsaaressa päätti asiasta yksimielisesti perjantaina 6.11. Timo saikin kokousväeltä osakseen raikuvat aplodit!

Yhdistyksen kokouksessa hyväksyttiin edellisen vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus sekä tulevan vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma. Yhdistyksen sääntöjen sanamuotoja hiottiin hieman liittyen yleiskokousten koollekutsumistapaan jatkossa.

Kokouksessa nuijittiin päätökseen luonnollisesti myös henkilövalintoja: Mara Ekman uudisti mandaattinsa pj:nä. Erovuoroisten hallituksen jäsenten tilalle valittiin vuosiksi 2021-2022: Timo Hjelm, Timo Järvinen, Pasi Saunio ja Mika Roivainen. Varajäseniksi valittiin vuodeksi 2021 Jarl Andström ja Henri Tienvieri.  Yhdistyksen hallituksessa jatkavat vuoden 2021: Ulla-Liisa Kivelä, Simo Koskinen, Pekka Kytö ja Tatu Sahrman.

Illan kohokohta oli kuitenkin sauna ja mukava yhdessäolo barettitapaan rennoissa tunnelmissa!


YK-päivää vietettiin tänä vuonna Pub Jerun Piilopaikassa

YK-päivää vietettiin tänä vuonna Pub Jerun Piilopaikassa,  päivä sattuikin sopivasti lauantaille. Paikalle saapuikin parisenkymmentä jäsentämme, osa avecin kanssa. Sopivasti baarin perän täyttyi puheensorinasta. 

Ohjelmaa täytyi kuitenkin rakentaa iltaa varten ja puheiden sekä tarinoiden pitoon löytyikin Timo Mäkinen. Toisen puhujan, Juha Vuorion, ollessa estynyt osallistumasta, korvasi hänen paikkansa pubin isäntä Tauno Tane Syrjä. Nopea muutos ohjelmaan onnistui Tanelta varsin luontevasti. Tarinat omista muistoista ja toimista oli viihdyttävää kuultavaa ja siinä sivussa nautittiin pubin antimista.

Samaan aikaan vietettiin myös Jerun syntymäpäiviä ja vieraille olikin tarjolla maukas kakkukahvi talon puolesta. Kovin pitkähän tämä ilta ei ollut vallitsevista rajoituksista johtuen, mutta semmoinen vaikutelma jäi, että toimintaan tottuneet kaverit kykenevät hyödyntämään lyhyemmänkin ajanjakson, mitä lystinpitoon tulee..


Syksy käynnistyi mielenkiintoisella messi-illalla
Komean syksyisen kelin siivittäminä ryhmityttiin messi-iltaa varten 7.10. Huutokauppa Ekmanin tiloihin. Väkeä saapui paikalle kohtuumäärä. Tilaa ja tarjoilua olisi ollut tarjolla suuremmallekin määrälle, mutta näillä mennään.

Esitelmän pitäjä, kenttärovasti res.majuri Timo Waris, piti piskuisen yleisön toisinaan hiljaiseksi vetävän sekä paljon esimerkkejä sisältävän esitelmän PV:n organisaatiosta sekä logistiikkalaitoksen ja kenttärovastin toiminnasta mahdollisen kriisin meidät kohdatessa. Toki iltaan mahtui vuoropuhelua sekä keskustelua aihepiireistämme, unohtamatta virvokkeiden nauttimista.

Kiitokset Timolle esitelmästä vielä kerran ja erikseen kiitos myös Huutokauppa Ekmanin väelle kun heidän tilojaan saimme illanviettoomme käyttää.


Hieno reissu Mikkeliin


Hieno kesäreissu tehtiin Mikkeliin lauantaina 8.8.2020. Tutustuttiin Päämajamuseoon, viestikeskus Lokkiin ja Jalkaväkimuseoon. Jalkaväkimuseossa oppaana toimi evl evp Markku Riitinen, itsekin Afganistanissa palvellut rt-veteraani. Museossa käytiin läpi Suomen itsenäisyyden ajan sodat mielenkiintoisen selostuksen kera. Lopuksi tutustuttiin rauhanturvaamisen näyttelyyn sekä sota-ajan puhdetöihin. Erikoisnäyttelyihin kului myös suomalaisesta SS-pataljoonasta koottu näyttely.  (teksti ja kuva: Martti Helimäki)
Terassiehtoissa tavattiinKesän perinteiset Terassiehtoot vietettiin mukavassa porukassa ja kohtuullisessa säässä pe 3.7. ja 31.7.  Paikkana toimi Ravintola Ranta Koskikeskuksen kainalossa. (kuva: Jorma Kujala)


Jalanti Jytisi jälleen!Jalanti Jytisi aurinkoisissa merkeissä 12. -14.6. Kesän tapahtuma Jalannin Jytinät pidettiin Akaalla nyt toista kertaa. Korona-tilanne nipisti hieman osallistujamäärää ja ohjelmarungosta bändin, mutta terassi, sauna ja palju olivat iskukunnossa.


YK:n rauhanturvaajien päivää vietettiin Matalajärvellä


YK:n rauhanturvaajien päivää vietettiin lauantaina 30.5. aurinkoisissa tunnelmissa Ressujen majalla Kangasalan Matalajärvellä.Kevään ensimmäisessä messi-illassa esillä käytetyt aseet

Pirmrt:n kevätkausi korkattiin Suomalaisella klubilla 4.3.20  mielenkiintoisella messi-illalla teemana aseet.  Armoria liikkeen asiantuntija Kimmo Hellman kertoi aselupa-asioista, käytettyjen aseiden markkinoista ja hankinnasta

Jouluinen kunnianosoitus Kalevankankaalla ja Lamminpäässä


Jouluaaton juhlavassa kunniavartiossa Kalevankankaalla vartio-osastossamme toimivat Seppo Luiro, Martti Ekman, Janne Lindroos ja Marko Hietakorpi. Lamminpäässä vastaavan osaston muodostivat Jarmo Syvinki ja Ullis Kivelä.
Juhlava Itsenäisyyspäivä!


Itsenäisyyspäivä oli tänä vuonna tavallista juhlavampi, sillä Puolustusvoimien valtakunnallinen paraati järjestettiin pitkästä aikaa Tampereella. Osastossamme marssi ryhdikkäästi runsaat 30 kriisinhallintaveteraaniamme pj Mara Ekmanin johdolla.  Paraatikatselmus pidettiin Ratinan stadionilla ja ohimarssi Ratinan sillalla. Marssin jälkeen kokoonnuttiin perinteiseen Itsenäisyyspäivän juhlaan Suomalaiselle klubille.Syyskokous: Mara Ekman jatkaa pj:n pestiä

Yhdistyksen istuva puheenjohtaja Martti Mara Ekman (kuvassa oikealla) uusi mandaattinsa myös vuodeksi 2020. Valinta tehtiin yksimielisesti yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa perjantaina 8.11. Hallituksen erovuoroisten jäsenten tilalle valittiin vuosiksi 2020-21 Ulla-Liisa Kivelä, Simo Koskinen, Pekka Kytö ja Tatu Sahrman (uusi). Hallituksessa jatkavat vuoden 2020 Timo Hjelm, Jarl Andström, Timo Kautonen ja Esa Siltanen. Varajäseniksi valittiin vuodeksi 2020 Ismo Syrjälä ja Kari Vilkko.  


YK-päivää vapaamuotoisestiYK:n päivää vietettiin leppoisasti, vapaamuotoisesti juhlien 24.10. Paikkana perinteinen Jerun Pub.Jäsenillassa mielenkiintoinen YK-tarina


Jäsenillassa 2.10. kuultiiin erittäin milenkiintoinen esitelmä, kun YK-konkari Tauno "Tane" Syrjä valotti huikeaa kriisinhallintauraansa maailmalla, erityisesti Afrikassa.


Lylyssä saunottiin


Lylyssä saunottiin elokuun lopulla. Sää suosi ja tunnelmakin oli kohdallaan. Mukana lystissä oli parisenkymmentä fighteriamme niin Pohjois-Pirkanmaalta kuin Tampereen seudulta. 


Mielenkiintoinen reissu Wanhaan Veteraaniin Haminaan


Yhdistyksen retkue piipahti elokuussa Haminassa tutustumassa Wanhaan veteraaniin, eli rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskukseen. Perusnäyttelyn lisäksi esillä oli mielenkiintoiset Lauri Törni 100-vuotta- sekä Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona -näyttelyt.


Terassiehtoot kruunasivat kesän


Perinteiset terassiehtoot kesäkuussa ja heinäkuussa kruunasivat kesän.  


Kostianvirran Taistelut jylisi JärviössäKostiavirran Taistelut on jälleen taisteltu. Tällä kertaa tantereena oli Akaalla sijaitseva Järviön tila Jalantijärven maisemissa. Viikonloppuna 14.-16.6.19  tarjolla oli monenlaista mittelöä. Tapahtuman kruunasi saunottelu ja leppoisa yhdessäolo. Kansainvälisenä YK:n Rauhanturvaajien päivänä JerussaKansainvälisenä YK:n Rauhanturvaajien päivänä 29.5.19 kokoonnuttiin pippurisella porukalla Pub Jerun Piilopaikassa Hämeenkadulla.


Kevätkokous juohevasti


Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous nuijittiin juohevasti pe 17.5. Kehräsaaressa. Kokousilta jatkui rennosti saunottelun ja illanvieton merkeissä.
Körmy Open 2019 ratkottu!Körmy Open 2019 ratkottiin lauantaina 23.3. 9-pallomitalistit: voittaja Tero Kaivonen (keskellä), toinen sija Jarno Kurki(vasemmalla) ja kolmas sija Hannu Toivanen (oik.) PirmRT onnittelee! 


Yhdistyksen 50-vuotisjuhla vietettiin YK:n päivänä 24.10. todella hienoissa puitteissa. Juhlapaikkana oli Tampereen Raatihuone ja tilaisuutta isännöi krihaveteraani ja apulaispormestari Aleksi Jäntti. Tampereen kaupunki oli järjestänyt juhlayleisölle juomaa ja naposteltavaa. Osallistujamäärä oli tiettävästi yhdistyksemme historian suurin, sillä arvioiden mukaan paikalla oli pari sataa rauhanturvaajaa. 

Yhdistyksemme jäsenet avekkeineen kokoontuivat Suomalaiselle klubille Itsenäisyyspäivän viettoa varten. Juhlassa palkittiin mm. Vuoden Pirkanmaalainen Rauhanturvaaja Ullis Kivelä (vas.) ja Vuoden Seniori Jukka Harva. 

Yhdistyksen syyskokous jatkui rennosti saunailtana. Uunimakkarat tirisivät ja puhe soljui. Kuva: Jorma Kujala 
Meidän Ullis edusti yhdistystämme Miesten Tampere 2017 -tilaisuudessa Sampolassa. Kuva: Kari Vilkko Keilailun Körmy Open 2017 menestyjät: 1) Erkki Stjerna, Pori 2) Timo Broman, Jyväskylä ja 3) Esa Siltanen, Tampere

Kesän Terassiehtoot vetivät väkeä. Kuva: Jorma Kujala 


Kstianvirran Taistelujen aikana myös palovesialtaat miehitettiin. Kuva: Jorma Kujala

Yhdistyksen kevätkokouksen yhteydessä palkittiin Nobelisteja. Kuva: Jorma Kujala

Kansallinen veteraanipäivä 

Rauhanturvaajat ovat perinteisesti osallistuneet erilaisiin veteraanitapahtumiin. Virtain ja Killinkosken sankarihaudoilla Jussi Mäkitalo kantoi Taipaleen lippua.

Jäsenillan aiheena Unifil 

Evl Marko Alamäki. Kuva: Jorma Kujala
Huhtikuun jäsenillassa kuultiin tuoreita tunnelmakuvia Etelä-Libanonin Unifil-operaatiosta. Aiheesta briiffaamassa Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö evl Marko Alamäki. 

Biljardivoitto Kotkaan

Kimmo Dufva. Kuva: Jorma Kujala
Yhdistyksemme oli kovin vieraskorea kun Ysipallon mestaruudesta taisteltiin. Kisa-areenana oli hieno Space Bowling and Billiards Hämeenkadulla. Uusi mestari löytyi tällä kertaa Kotkasta, sillä sihti oli tarkin Kimmo Dufvalla. Hopeapysti matkasi Hannu Toivasen mukana Kuopioon. 

Uudet tervetuloa

Pitkästä aikaa yhdistyksemme järjesti ns. uusien jäsenien illan. Kokoontumisen tarkoituksena oli tutustuttaa viime vuonna jäseniksi liittyneitä yhdistykseen ja toimintaamme. Sangen suurella joukolla iltaan osallistuttiinkin. Hienoa. 

Kuva: Jorma Kujala

Väinö Linnalle kunnianosoitus - jouluna sankarihaudoilla

Perinteitä kunnioittaen toimitettiin tänäkin vuonna näyttävä kunnianosoitus Väinö Linnan haudalla kirjailijan syntymän vuosipäivänä 20.12.

Jouluaattona kunniavartio-osastomme seisoi ylväänä sekä Kalevankankaan että Lamminpään sankarihaudoilla.

Retkueemme rauhanturvaamisen 60-vuotisjuhlassa Lahdessa

Puolustusministeriö oli kutsunut myös pirkanmaalaisia rauhanturvaaja-aktiiveja YK:n rauhanturvaamisen 60-vuotisjuhlille  Lahteen.

Itsenäisyyspäivää perinteisesti  

Itsenäisyyspäivä vietettiin perinteitä kunnioittaen. Ohjelmaan kuului marssi Tammelantorilta Kalevankankaalle ja ohimarssi Sampolan edessä. Iltapäivällä oli vuorossa pääjuhla Suomalaisella klubilla, jossa vakiintuneesti palkittiin ansioituneet.

Körmy Open 2016 keilailtu Kaupissa


Parhaat onnittelut mitalisteille!
1. Esa Siltanen 1263 pistettä 2. Pertti Pakarinen 1087p. 3. Erkki Stjerna 1036p


Syyskokouksessa henkilövalintoja
Yhdistyksemme sääntömääräinen syyskokous päätti, että hallituksen puheenjohtajana jatkaa Ville Mäntysaari. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi v. 2017-2018 valittiin Timo Roivainen, Esa Siltanen, Jari Kanerva ja Harri Vilkki. Varajäseniksi valittiin Simo Koskinen ja Jussi Kilpinen. Hallituksessa jatkavat vuoden 2017 Jarl Andström, Timo Kautonen, Ulla-Liisa Kivelä ja Jorma Kujala. Syyskokous päätti pitää jäsenmaksun entisellään, eli 11 eurossa. Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2017 hyväksyttiin.Nobelistit kohtasivat nobelistin Hämeenkyrössä


Barettiveljemme, nobelistit Hämeenkyröstä ja Viljakkalasta toteuttivat näyttävän tilaisuuden YK:n päivän alla kokoontumalla kunnioittamaan paikkakunnan toista nobelistia, F.E Sillanpäätä tämän muistomerkillä Hämeenkyrön lukion puistossa.  Paikalle oli saapunut valtaosa Hämeenkyrön seudun 40 nobelisti-rauhanturvaajasta.

Kaarnakari messi-illassa!


Täyslaidallinen annos faktan ja fiktion rajanvedosta saatiin lokakuun messi-illassamme Suomalaisella klubilla. Vieraamme sotakirjailijan, barettiveljen Ville Kaarnakarin luotsaama mielenkiintoinen ilta terävöitti pohtimaan onko historiassamme ”vaiettuja totuuksia”.  


Lylyssä saunottiin, grillattiin ja tunnelmoitiin

Pirkanmaan Rauhanturvaajien pohjoisen ja koillisen alueen nyt jo perinteinen saunailta vietettiin kesäisen lämpimässä säässä Murojärven rannalla Lylyssä elokuun lopussa. Savusaunalle oli saapunut parisen kymmentä rauhanturvaajaveteraania Mänttä-Vilppulasta, Kuorevedeltä, Ruovedeltä, Juupajoelta täydennettynä Tampereen alueen ryhmällä.


Tuplaterassit


Kesäisten perinteiden mukaisesti pirkanmaalaiset faitterit kokoontuivat turinoimaan kesäterassille, nyt peräti kaksi kertaa: 8.7 ja 29.7. Paikkana tietenkin oli legendaarinen Koskipuiston Rosso Hämeensillan kainalossa. Jälkimmäisellä kerralla aistittavissa oli 33. Tampereen Kukkaisviikkojen kuhinaa.


Kostialla vertaistukea parhaimmillaan

Vertaistukea parhaimmillaan tarjosi perinteinen Kostianvirran Taistelut kesäkuussa. Pälkäneen Sappeeseen kotiutuneessa kesätapahtumassa tarjolla oli virallista vertaistukiasiaa, mutta ehkä tärkein anti oli rento faitterihenkinen yhdessäolo ja ajatusten vaihto. Ympäri Suomen kokoontunut rt-väki ryhmittyi viralliseen aloitukseen lauantaina. Timo Kautsu Kautosen tulenjohtama soppatykki -  totta kai -  oli asemissaan.

Nobelisteja kevätkokouksestaSääntömääräinen kevätkokous pidettiin tuttuun tapaan Ravintola Plevnan Mallaskabinetissa 28.5.  Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat mukaan lukien tilinpäätöksen vahvistaminen sekä vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille tilivelvollisille. Myös toimintakertomus edelliseltä vuodelta hyväksyttiin. Kevätkokous huipentui Kansainvälisen rauhanturvaajien päivän juhlintaan, jossa leivottiin jälleen uusi ryhmä nobelisteja. Kuva Jorma Kujala.

 

Huhtikuun Messi-illassa tietopaketti nyky-MPK:sta


Messi-illassa 5.4. kuultiin täyslaidallinen tietopaketti vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Luennoitsija Matti Eskola tarjoili Suomalaisella klubilla mielenkiintoisen kattauksen nyky-MPK:sta!

 

 

Körmy Open –biljardin mestaruus Pirkanmaalle


Perinteinen biljardin Körmy Open kisailtiin jälleen maaliskuussa Galaxy Centerissä Tampereella. Tällä kertaa lajina oli vain kasipallo.

Pirkanmaa oli tyly isäntä PirmRT:n  Kimmo Vaaramon viedessä suurimman voittopokaalin selvin numeroin. Hopeaa pokkasi Kymenlaakson Kimmo Dufva ja kolmas oli Hannu Toivanen Kuopiosta.
Biljarditurnaus sujui upeassa tunnelmassa.  Pelaajat olivat saapuneet eri puolilta maata ja kisafiilis oli korkealla. Paikalle ilmestyi myös faittereita kannustusjoukoiksi.

Karsinnat pelailtiin pidemmän kaavan mukaan niin, että kolmella voitolla selvisi jatkopeleihin. Taistelu oli tasaista, mutta joidenkin kohdalta kohtalokasta. Voittajakolmikko oli kuin hurmoksessa, ja he ansaitsivat pokaalinsa - erityisesti mestari itse.

Kun kasipallon mestari on nyt selvillä, niin alustavissa suunnitelmissa on, että ensi vuoden turnauksessa ratkaistaisiin vuorostaan ysipallon mestaruus.

Maaliskuun messi-illassa rennosti

Maaliskuun messi-iltaa vietettiin vapaamuotoisesti Teerenpelissä lauantaina 5.3. Mukava, välitön ilmapiiri siivitti eri rt-operaatioiden veteraaneja Suezilta Namibiaan ja Kosovoon.

Helmikuun messi-illassa teemana ISISVuoden 2016 ensimmäistä messi-iltaa vietettiin Suomalaisella Klubilla 3.2. Alustajana toimi alueupseeri Anssi Kaunonen Pirkanmaan aluetoimistosta. Aiheena oli ISIS otsikolla Daesh - Irakin ja Syyrian konflikti. Erittäin ajankohtaisen ja mielenkiintoisen esitelmän pitänyt Kaunonen palkittiin Rt-liiton historiikilla raikuvien aplodien saattelemana. Yleisönä oli hieno joukko sekä vanhempia että uusia jäseniämme.(kuva Jorma Kujala)

Itsenäisyyspäivää juhlien
Itsenäisyyspäivää vietettiin perinteisin menoin. Aamupäivällä osallistuimme muiden maanpuolustusjärjestöjen kanssa marssille Tammelantorilta Kalevankankaan sankarihaudalle ja sieltä Kalevaan.  Tällä kertaa marssiväki asteli urhokkaasti taukoamattomassa, vaakasuorassa vesisateessa, mutta se ei tahtia eikä isänmaallista tunnelmaa haitannut.

 Iltapäivällä kokoonnuimme Suomalaisella klubille juhlalliseen kahvitilaisuuteen, jossa aloitussanat lausuivat hallituksemme jäsenet Timo Kautonen ja Timo Roivainen. Myös Suomalaisen Klubin johtokunnan edustajien tervehdyssanat kuultiin. Ansioituneita jäseniämme palkittiin kunniamerkein, standaarein ja muine muistamineen. Vuoden pirkanmaalaisen rauhanturvaajan tittelin vei Ismo Syrjälä, vuoden pirkanmaalainen rauhanturvaajaseniori on Antti Aejmelaeus. Itsenäisyysjuhlan kruunasi hilpeästi sujuneet arpajaiset.


Afrikan kriisit messi-illan keskiössä


Miten Afrikan kriisit vaikuttavat Eurooppaan ja Suomeen. Tätä aiheitta meille avasi kansanedustaja Pekka Haavisto.
Kuva: Kimmo Wirén
Vuoden viimeisessä messi-iltassa marraskuussa keskityttiin Afrikan kriiseihin. Vieraaksemme esitelmöimään saapui ulkoministerin erityisedustaja Pekka Haavisto suoraan Eritreasta. Pekallahan on pitkä kokemus rauhanvälitystyöstä Afrikassa ja Lähi-idässä.
Haavisto aloitti kokonaiskuvan kertaamisella ja pala palalta syvennyimme eri maiden kriisien yksityiskohtaiseenkin avaamiseen.

Syyskokous valitsi uusia hallituksen jäseniä


Yhdistyksemme sääntömääräinen syyskokous päätti pitää jäsenmaksun pienuuden entisellään, eli 11 eurossa. Ensi helmikuussa jäsenmaksulapun kokonaissumma on kuitenkin euron tai kaksi nykyistä suurempi, sillä liittokokous nosti liiton ja jäsenlehden osuutta yhdellä eurolla.
Hallituksen puheenjohtajana jatkaa edelleen Ville Mäntysaari. Uusina hallitukseen valittiin Jorma Kujala ja Harri Vilkki. Tulevan vuoden toiminta ja talous noudattelee viime vuosien tasoa.
  
 

Vierailimme Panssarimuseossa


Yhdistyksemme tekee retkiä erilaisiin kohteisiin. Kesäkuun lopussa oli vuoro vierailla Parolannummen Panssarimuseossa. Puolentoistakymmentä osallistujaa tutustui sotahistoriamme panssarivekottimiin ja bongattiinpa museossa uusinta teknologiaamme. Matkaa sponsoroi Onnibus.Com kuljetuksillaan.Sappeessa Kostia maistui kesältä


Pitkäaikainen kesämme kohokohta, Kostianvirran Taistelut, saivat tuta kauden ensimmäisen oikean kesäpäivän. Hellerajakokemus oli lähellä, kun väki ryhmittyi taisteluosaston komentajavääpeli Timo Kautosen johdattamana viralliseen aloitukseen lauantain aamupäivänä.
Viikonloppu koostui mm. RAY:n tukeman Rauhanturvaajat vertaisina -infopläjäyksestä ja runsaasta syömisestä. Vääpeli-Timo oli kokannut jälleen makuhermoja kiusoittelevan oikean hernerokan ja kyytipojiksi aitoa tamperelaista lihajalostetta.
Virikkellisyyttä tarjosi myös kiva tietovisa, jonka voittoa ja tappioita juhlittiin/harmisteltiin varapj-Jarin loimulohiluomuksella. Kala todella vei kielen mennessään.
Kaikkiaan tämän vuotisiin Taisteluihin otti osaa neljännessata reservin rauhanturvaajaa eri puolilta Suomea. Tapahtumaa tuki RAY. 

 
Seppo Kykkänen esitteli RAY:n Rauhanturvaajat vertaisina -projektia. Kuva: Kimmo Wirén


"Täyteen!" pyytää Ville ja komentajavääpeli Timo annostelee. Kuva: Kimmo WirénPirkanmaalle 21 nobelistia


Peräti 21 Nobel-muistoristiä kiinnitettiin juhlavasti rintapieliin Pirkanmaan Rauhanturvaajien kevätkokouksen yhteydessä Kansainvälisenä rauhanturvaajien päivänä 29.5. Paikkana oli ravintola Plevna Finlaysonin alueella Tampereen keskustan vilinässä.

Varsinaisessa kevätkokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat mukaan lukien toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vahvistaminen sekä vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

Perjantaille osunut rauhanturvaajien päivä jatkui vapaamuotoisena ja rentona illanviettona.


Komea joukko rauhannobelisteja. Kuva: Kari Vilkko
Satakakskakkonen tykitti


Barettien jo perinteeksi muodostunut kevätretki Pohjankankaalle sai taas jatkoa. Kangasalan ressujen kera vierailimme Niinisalossa seuraamassa tykistön liveammuntaa. Kyseinen harjoitus on esilaukaus Lapin harjoitukseen. Perillä Pohjankankaan Johtolassa liityimme Ylistaron ressuihin ja saimme aluksi kuulla majuri Jussi Nurmisen (rauhanturvaaja hänkin) alustuksen käynnissä olevaan harjoitukseen.
Maastossa vierailimme tykkiasemassa, komentopaikalla, tulenjohdossa, ensihoitoasemalla ja huoltopisteessä. Mukavan päivän päätteeksi teimme saitsarin Niinisalon varuskunnassa ja tietysti nautimme sotilaskodin antimista.


Kohta ammutaan. Kuva: Kimmo Wirén


Masa kiristi turporuuvia 


Tiesitkö, että Suomi puolustautuu hyökkääjää vastaan 60 000 sotilaalla? Näistä varustettuina on vasta 10 000 sotilasta. Muut 175 000 (235 000 sotilaan sodan ajan vahvuudestamme) saavat tyytyä maastopukuun ja rynnäkkökivääriin, jolla voi itseään puolustaa.  Tällaisia faktoja laukoi pitkäaikainen turvallisuuspolitiikkamme arvioija Matti Salonen luennoidessaan Pirkamaan rauhanturvaajille Plevnassa.

- Mihin tuo 10 000 (tai paperilla 60 000) sotilasta asettettaisiin hyökkääjää vastaan, kysyi MaSa kuulijakunnalta. Hän vastasi itse, että sillä joukolla käydään sissi- ja kaupunkisotaa - koko maata ei ole tarkoituskaan puolustaa, pamautti Salonen.
Matti korosti, että syy ei ole Puolustusvoimien vaan kyseessä on poliittinen päätös. Sen olemme itse saaneet äänestyspäätöksillä aikaan. Siksi siihen voi vaikuttaa, mikäli ei ole vallitsevaan tilanteeseen tyytyväinen.

- Puolustusvoimat on tässä uhri. He ovat pilkulleen toteuttaneet sen, mitä heiltä on vaadittu, korosti Matti Salonen kevään viimeisessä messi-illassamme.

Matti Salonen laukoi ikäviä turvallisuuspoliittisia totuuksia. Kuva: Jorma Kujala
Biljardin Körmy Open sai uuden tuplamestarin


Iltapäivä venyi puolille öin ennen kuin rauhanturvaajien biljardikisojen menestyjät kruunattiin. Kisailijoita turnaus veti paikalle parikymmentä eri puolilta Suomea. Helsingistä, Kotkasta ja aina  Rovaniemeltä saakka oli Tampereelle lähdetty aikaa viettämään mukavassa seurassa. Kilpailu houkutteli paikalle myös rt-yhdistyksiin kuulumattomia reservin rauhanturvaajia.
Lajeina kisailtiin taas kasi- ja ysipallo. Kilpailukaaviona oli armahtava tuplaelimininaatio, mutta ainahan parhaat lyöjät lopulta voittavat.
Kilpailupäivä aloitettiin RAY-pitsoilla Tampereen vanhimmassa pizzeriassa ihan kisa-areenan läheisyydessä. Pitsahetki puolestaan veti paikalle myös ei-kisaajia. Todella onnistuneen ja mainion päivän tapahtumista lisää seuraavassa Rauhanturvaaja-lehdessä.

Tulokset:
Kasipallo: 1) Jarmo Ruokola  2) Ilpo Partanen
Ysipallo: 1) Jarmo Ruokola  2) Jarno Kurki

Mainion kisapäivän mahdollisti RAY:n tukema Rauhanturvaajat Vertaisina -hanke.  

 
Kasipallon finalistit: Jarmo (vas) ja IlpoKeväinen retki Hämeenlinnaan


Baretit ja ressut tekivät yhteisen kulttuuri- ja ostosmatkan Hämeenlinnaan maaliskuun alussa.  Kohteinamme olivat Museo Militaria (ml. rt-museo) ja reserviläisten ylläpitämä Etulinja-kauppa. Mainiota retkeämme sponsoroi OnnibusCom. Samalla sovittiin, että PirmRT lisää vastaavia lyhyitä retkiä kiinnostaviin kohteiseen vastakin.


Rento mutta juhlallinen Itsenäisyyspäivä 


Yhdistys juhlisti Suomen 97. Itsenäisyyspäivää perinteisin menoin. Aamupäivällä osallistuimme muiden maanpuolustusjärjestöjen kanssa marssimalla Tammelantorilta Kalevankankaan sankarihaudalle ja sieltä Kalevaan. 
Oman juhlamme vietimme sopivan rennolla, mutta silti juhlallisella asenteella Suomalaisella klubilla reilun 50:n jäsenemme voimin. Ennen tilaisuutta Klubin puheenjohtaja Pasi-Heikki Rannisto kävi tervehtimässä reservin rauhanturvaajia - hieno ele se.
Juhlatilaisuuden aloitussanat lausui varapuheenjohtaja Kimmo Wirén, jonka jälkeen palkittiin ansioituneita jäseniämme kunniamerkein, standaarein ja muine muistamisesineinemme.
Kimmo Wirén sai kiinnittää Tasavallan Presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun ensimmäisen luokan mitalin kultaristein Ulla-Liisa Kivelän rintaan. Kuva: Jorma Kujala

Yhdistys syyskokousti Plevnassa


Yhdistyksemme sääntömääräinen kokous Plevnassa päätti, että istuva puheenjohtaja Ville Mäntysaari sai mandaatin myös seuraavalle kaudelle. Muita päätöksiä oli toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen tulevalle vuodelle jäsenmaksun pysyessä ennallaan.
Yhdistyksen hallitus uusiutui kahdella uudella jäsenellä sillä valituiksi tulivat Jarl Andström ja Jari Kanerva. Kokoukseen otti osaa yli 20 yhdistyksemme jäsentä ja tottakai nautimme kuuluisat Plevnan sämpyläkahvit yhdistyksen pistouvamana.

 
Asiantuntijan ottein kokouksen jöötä piti Ismo Syrjälä. Kuva: Kari VilkkoMies pääosassa Sampolassa


Pirkanmaan Rauhanturvaajat ottivat taas osaa Tampereen Kaupungin kulttuuripalvelujen järjestämään Miesten Tampere -tapahtumaan. Olimme osastollamme mukana Sampolan pääaulassa, jossa kerroimme mm. rauhanturvaajien ja sotiemme veteraanien eteen tekemästä työstämme. Paljon keskusteluja ja muuta mielenkiintoa toimintamme herättikin vieraiden keskuudessa.


Pykälässä ständillämme olivat Pekka Kytö ja Ullis Kivelä


 YK-päivä Hämeenkyrössä ja Tampereella


Hämeenkyrön ja Viljakkalan alueen rauhanturvaajat kokoontuivat Jarmo Puntalon aloitteesta juhlistamaan YK-päivää perinteiseen Koskilinnaan. Alueella on tietämän mukaan noin sata reservin rauhanturvaajaa, joista tavoitettiin lähes kaikki. Kutsua tilaisuuteen noudatti yli 70 kiinnostunutta.
Iltajuhlaa edelsi seppeleen lasku sankarivainajien muistomerkille Hämeenkyrön vanhalla hautausmaalla.
Juhlapuheen piti Teuvo Ijäs.  Illan aikana myös Pirkanmaan Rauhanturvaajat esittäytyivät muutamin sanoin.
Pöytä notkui herkkuja ja saivat suupielet hymyyn

Ville Mäntysaari ojensi puuhamiehelle Jarmo Puntalolle Nobel-muistoristin ja lisäksi yhdistys muisti häntä "Suomi rauhanturvaajana 1991 - 2006" -teoksella. Ison ja merkittävän panoksen Jarmo oli tapahtumaan antanut.

 Tampereella YK-päivää juhlittiin perinteisen leppoisissa merkeissä. Kokoonnuimme Teerenpelin alakertaan ja illan aikana paikalla kävi parikymmentä jäsentämme.Täysi tupa tarrasi Syyrian tilanteeseen
Syksyn ensimmäisessä messi-illassa perehdyttiin ajankohtaiseen ja kuumaan aiheeseen - Syyriaan. Esitelmöijäksemme olimme saaneet Untso-Juhanan, joka sotilastarkkailee tilannetta nyt Damaskoksesta käsin.
Juhana selittää Syyrian tilkkutäkkiä - kynä on Golanilla. Kuva: Kari Vilkko
Juhana avasi seikkaperäisesti ja selkokielellä Syyrian viimeaikaisia tapahtumia. Luonnollisesti pinnalla olivat Isis ja Undof-rauhanturvaajien kidnappaukset. Kuvat ja kertomukset pysähdytti kuulijakunnan, mutta samalla miettien mitä alueen tulevaisuus mahtaisi pitää sisällään.
Koskettavan selonteon lisäksi nautimme Plevnan kuuluisat sämpylät ja huuhdoimme ne alas kuka kahvin, kuka mallasjuoman kera.Savuinen saunailta Lylyssä
Jo perinteeksi muodostunut Lylyn entisen varikon rauhanturvasauna keräsi väkeä ympäri Pirkanmaata. Käiväröitä oli lähes kaikista missioista Suezista Kypron kautta Lähi-itään, Balkanilta ja Afganistanista. Helimäen Masan järkkäämässä illassa savusaunottiin ja hörpittiin juomia - makkara tottakai maistui parhaimmalta.
Olutta, vihtaa ja makkaraa - sinappia nokkaan.


Harrastustori kiinnosti manselaisia

Tampereen kaupungin, Tampere-talon ja Aamulehden järjestämällä Harrastorilla kävi noin 1300 vierasta. Näytteilleasettajia Tampere-talon Sorsapuistosalissa oli yli 50. Pirkanmaan Rauhanturvaajien osastolla keskusteltiin suomalaisesta sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja kuinka hakeutua kansainvälisiin tehtäviin. Eräs kansanedustajakin pohti kanssamme Lähi-idän tilannetta. Lisäksi esittelimme RAY:n tukemaa VETU-hankettamme. Osastollamme patsastelivat Lauri Viljanen ja Kimmo Wirén.  

PirmRT:n ständi Tampere-talossa.


Elokuun terassi houkutteli 

Liki parikymmentä reservin rauhanturvaajaa kokoontui elokuiselle Rosson terassille päivittelemään kaupungin ja maailman menoja. Tätäkin terassiehtoota suosi loistava sää, mutta ennen kaikkea mukava seura. Syyskuussa sitten kokoonnummekin sisätiloihin, eli Plevnan mallaskabinettiin messi-illan merkeissä.
Pirkan Turvarit tutussa paikassa Kuva: Jorma Kujala


Pirkanmaalaiset Riikassa

Pirkanmaan Rauhanturvaajat järjestivät viikonloppu kevätretken Riikaan 25.-27.4. Matkaan lähti kolmisenkymmentä rauhanturvaajaveteraania osa seuralaisineen. Matkanjohtajana toimi ansiokkaasti Kautosen Timo ja bussia kuljetti yhtä ansiokkaasti Karo Timonpoika Kautonen.  Perjantai kului matkustaessa ja omatoimisesti kaupunkiin tutustumisessa, mutta lauantaina päästiin retken varsinaisen ohjelman kimppuun.  Puolilta päivin tutustuttiin Riikan hienoon sotamuseoon ja sieltä lähdettiin suoraan noin 70 km päässä olevaan Litagnen pikkukaupunkiin, jossa tutustuttiin neuvostoaikaiseen ydinsodan varalle rakennettuun bunkkeriin. Bunkkeri ei ollut aivan pienimmästä päästä, sillä sen pinta-ala oli 2000 neliömetriä ja sen oli tarkoitus elättää 300 puolueviskaalia ja muuta tärkeää henkilöä kolme kuukautta maan alla ydinsodan syttymisen jälkeen. Yhdeksän metriä maan alla sijaitsevan bunkkerin naamioksi oli rakennettu edelleen toimiva kylpylä.
Ligatnen bunkkerit salat alkavat avautua pirkanmaalaisille
Ligatnen reissun jälkeen retkeläiset ehtivät vielä tutustua Riikaan. Säät suosivat ja retki oli pikaisen retkeläisille tehdyn gallupin mukaan niin hyvä, että viimeistään ensi vuonna lähdetään uudelleen jollekin vastaavalle ekskursiolle.


Kostianvirran Taistelut Sappeessa

Taistelujen uusi ase kiinnosti
13.-15.6. Taisteltiin kolmannet modernit Kostianvirran Taistelut Palkäneellä. Ilmanala oli koleahko mutta kuiva. Väkeä oli paikalle saapunut ympäri valtakuntaa viime vuotta enemmän. Yhteensä Taistelijoita oli reilusti yli viisikymmentä.
Ohjelma oli perinteinen ja vapaa. Lauantaina kisailtiin herramieskisa ja ammuttiin ekoaseilla. Sen päälle syötiin Kautosen Timon keittämä hernesoppa.
Perinteisestä ohjelmasta poiketen Iltapäivällä Taistelijoita tuli viihdyttämään toiset taistelijat eli Rauhanturvaajaliiton Faitterit-soittokunta. Toinen uutuus oli käytössä olleet paljut, joissa ainakin osa Taistelijoista tuntui viihtyvän.
Mukavaa tuntui kaikilla taas olevan ja ensi vuonna otetaan uusiksi.


Tummb!

 Keväiset kenttäkanuunat lauloivat kuorossa 

 Jo perinteeksi muodostunut kevätretki Niinisalon Pohjankankaalle sai jatkoa tänäkin vuonna. Matkanjärjestäjänä oli taas, kukapa muukaan kuin, Matti Lappalainen.
Kangasalan reserviläisten kanssa tehtyyn elämysmatkaan otti osaa viitisentoista kiinnostunutta.

Tänä vuonna pääsimme tutustumaan 130 K 54 kenttäkanuunalla suoritettuihin kovapanosammuntoihin ihan tuliasemassa, joskin varoetäisyyden päästä. Ihan pelkästään meitä varten Pohjankankaalle ei oltu tykkejä tuotu, vaan kyseessä oli harjoitusleiri tulevaa Lapin reissua silmällä pitäen.
Ammuntojen lisäksi pääsimme tutkailemaan muidenkin ryhmien toimintaa aina viestikeskuksen ja tulitoiminnan ohjauksesta ensihoitoon saakka.

Antoisaa antia purettiin vielä munkkikahvien kera Niinisalon sotilaskodissa. Linja-autokuljetukset kuljettajineen pistouvasi Onnibus.com, josta suuri kiitos soikoon.


Miksi kriisinhallintaa tehdään

Charly Salonius-Pasternak puhui Suomalaisella Klubilla
Vieraaksemme messi-iltaan saapui vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta insituutista Helsingistä. Charly käsitteli aihetta "Kriisinhallinta poliittisessa ohjauksessa" -otsikon alla. Miten kerromme poliittisille päättäjille miten ja miksi olemme missäkin operaatiossa mukana, miten kerromme siitä veronmaksajille ja miksi emme ota krihaveteraanien kotiinpaluuta tosissaan.
Tutkija valotti yli kolmekymmenpäiselle joukolle poliittisen päätöksenteon taustoja, ja sitä millä eväillä päättäjät joutuvat kulloisenkin päätöksen tekemään.Voittajia hymyilyttää

Biljardimestaruudet Hämeenlinnaan ja Tampereelle

Järjestyksessään toinen biljardin Körmy Open miteltiin taas Tampereen keskustassa Majurisaunalla. Kilpailuun otti osaa kymmenen reservin rauhanturvaajaa neljästä eri yhdistyksestä. Virallisilla säännöillä pelattiin 8- ja 9-palloa. Kasipallon voittajaksi itsensä pelasi voittoa puolustanut Jarno Kurki Hämeenlinnasta (kuvassa vasemmalla). Onneksi isäntäyhdistyksen puolta piti ysipallon mestari Seppo Luiro. Hopeaa nappasivat Jari Kanerva (8) ja Pasi Kivimäki (9).
Upeiden palkintojen lisäksi menestyjät saivat Kenttäkauppa.fi:n 50 ja 30 euron lahjakortit.
Kaiken kaikkiaan höyrymakkaran huurteisessa saunaillassa piipahti parikymmentä miestä ja naista.
Helmikuussa mentiin Libanoniin
Hiljan kotiutunut Sami Tammisalo selvitti nykyisen Unifilin tehtäviä ja muisteli omia kokemuksiaan palveluksestaan sinisen lipun alla. Aiemmin Sami on palvellut Afganistanissa. Parikymmenpäinen kuulijajoukko istui hämmästyttävän hiljaa ja seurasi kiinnostuneena Samin äärimmäisen mielenkiintoista esitystä. 


Tammikuun messi-ilta
Tammikuun lopussa parikymmentä reservin rauhanturvaajaa kokoontui Teerenpelin alakertaan keitolle ja sopalle eli messi-iltaa viettämään.